Пушенето и употребата на алкохол сред 16-годишните в България намалява. Тревожно е обаче, че младежите са застрашени от нови наркотици и нови зависимости, алармират изследователите от мащабно европейско проучване, което е направено миналата година.

88 на сто от 16-годишните български ученици твърдят, че имат лесен достъп до алкохол, а 76% от тях твърдят, че лесен достъп имат и до цигарите. Статистиката включва писмено допитване, което е направено сред 16-годишни ученици. Това не означава обаче, че всеки един от тях влиза в тази категория.

33% от 16-годишните български ученици ежедневно пушат. Ние сме на първо място по употреба на цигари в Европа.

27 на сто са опитвали пушене на канабис поне един път в живота си.Трима от всеки десет ученици смятат, че канабисът е леснодостъпен.

30 на сто от учениците твърдят, че са опитвали наркотик поне веднъж в живота си, а данните за Европа в същото време са 18 на сто, т.е. ние сме почти два пъти повече в тази категория.

4% от анкетираните твърдят, че са опитвали анаболни стероиди. В същото време статистиката за Европа показва, че само 1% от тийнейджърите там са опитвали подобни вещества. Оказва се, че в България не момчетата, а момичетата пушат повече.