КАТ извади на пътя чисто нови камери с инфрачервени лъчи, които се използват в цялата страна, за да заснемат нарушения на скоростта. Новите камери засякоха десетки нарушители. Откакто са на пътя, катастрофите в столицата са наполовина по-малко.

Камерите са монтирани в полицейските коли и работят по график. На всеки два часа колата се мести на нов участък. Трасетата са специално избрани и всяка нощ са различни, така че шофьорите трябва да имат едно наум, че могат да бъдат заснети навсякъде, ако нарушат правилата.

Малко след 10 вечерта само за час камерата на КАТ засне десет нарушения на скоростта само на столичния булевард „Ботевградско шосе”. Най-драстичното нарушение е 101 км или 53 км над разрешената скорост, обяснява Антоан Додев от Пътна полиция.

На булевард „Цариградско шосе” са регистрирани и най-тежките нарушения. „Имахме такъв случай, мисля че беше 90 или 100 км над ограничената скорост”, каза зам.-началникът на КАТ Тенчо Тенев.

Заради бясната скорост полицаите само снимат нарушителите, без да ги спрат. После клиповете се обработват, а на шофьорите се изпращат честитки.

„Принципът е такъв – камерата заснема, окото също пуска един лъч, заснемаме номера и след това пращаме призовка на хората да дойдат при нас и да видят клипа, който сме заснели на определеното място, с определената скорост”, обясни Тенев. По думите му стационарните камери понякога заснемат по 60 - 70 нарушения нощно време.

Новите камери с инфрачервени лъчи ще са на пътя всяка нощ, твърдят от Пътна полиция. Засега устройствата са 14 и ще се ползват в цялата страна, за да се ограничи скоростта и да се овладее войната на пътя.