От догодина всички фирми, които искат да работят в горите, ще трябва да притежават специални сертификати. Това предвиждат промени в нормативната уредба в горския сектор, обяви зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов, цитиран в прессъобщение на МЗХ.

По думите му това е инструмент, който ще доведе до „изсветляване” на сектора и до осъществяване на външен, независим контрол, а оттам - и до по-добро стопанисване на
горите.

Георги Костов е посочил, че фирмите, които ще осъществяват дейност в горите, ще изпълняват общоприети горски стандарти и по този начин ще може да се осъществи и проследяване на продукцията.

В момента са сертифицирани 36 горски стопанства или близо 700 000 ха, което е 25 на сто от горските територии в страната. В следващите шест месеца ще приключи процедурата по сертификация на още 30 стопанства, с което процентът на сертифицираните горски територии ще достигне 35%.

Според Ценко Ценов - директор „Гори и лесовъдски дейности” към Изпълнителната агенция по горите, се предвижда създаване на Областни планове за стопанисване на горите. Преди тяхното утвърждаване те ще бъдат подложени на дискусии с всички заинтересовани страни.

След приемането им, те ще стават задължителни и всеки План на територията на съответната област ще трябва да се съобразява с него, е посочил Ценов.