От днес минималната работна заплата става 360 лева, осигурителният стаж за пенсиониране се увеличава с 4 месеца, а пенсионната възраст се замразява с държавния бюджет за 2015 г. и този на държавното обществено осигуряване.

Предвиденият икономически ръст за годината е 0.8 %, дефицитът 3 на сто от БВП, а предвиденият таван на дълга за е в размер на 8.1 млрд. лв. Така до края на годината общо нивото на държавния дълг ще възлиза на 24 милиарда и половина.

Държавата отново ще харчи повече тази година и предвидените приходи са по-малко от разходите.

Според тригодишната бюджетна прогноза и държавния бюджет за 2015 започва ръст на минималната работна заплата. От днес тя става 360 лева, а от 1 юли - 380.

Според бюджета на държавното обществено осигуряване максималният осигурителен доход се увеличава от 2400 на 2600 лева, а минималният за земеделските производители и тютюнопроизводителите - на 300 лева.

Осигурителният доход за земеделците и тютюнопроизводителите става 300 лв. на месец при 240 лв. през 2014 г.

Условията за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд се запазват до края на 2015 г. Възрастта за пенсиониране в най-масовата трета категория остава същата като през 2014 г. - при навършени 60 години и 8 месеца от жените и 63 години и 8 месеца от мъжете. Изискваният стаж обаче се увеличава с 4 месеца - до 35 години за жените и 38 години за мъжете.

По швейцарското правило, което беше въведено миналата година, от 1 юли ще има увеличение и на пенсиите. Формулата взема предвид инфлацията и ръста на средния осигурителен доход (или около 2%), като в закона за 2015 г. е записано, че минималната пенсия за стаж се вдига от 154.5 лв. на 157.44 лв.

Промени има и в изчисляване на размера на майчинството за първата година след раждането - обезщетението ще се изчислява на база доходите на майката за 2 години назад. Обезщетението за майчинство през втората година от раждането остава 340 лв., и също така се запазва максималният период на отпуска от 410 дни.

Семействата с до три деца ще могат да ползват данъчни преференции през 2015 г. С 200 лева ще се намалява годишната данъчна основа на единия родител и съответно ще се плаща с 20 лева по-малко данък за едно дете. За две деца намалението на данъчната основа ще е 400 лева, а за три - 600 лева.

С настъпването на новата година се въвежда електронният болничен. Лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще ги пращат онлайн до НОИ и до Електронния регистър на болничните листове, като прескачат работодателя. За пред фирмата ще се разпечатва документ на обикновен лист хартия, където са посочени датите и причината за отсъствието.