В патрулките на КАТ да се сложат ПОС терминали, а нарушителите да си плащат още на пътя и за новите, и за старите нарушения – това е поредната идея за по-висока събираемост на глобите.

Предложението е на партия „Воля“ и вече е внесено за обсъждане в парламента.

Човек ще има избор дали да плати на място, или в рамките на два часа от писането на глобата да отиде до банка, ако няма пари в себе си, обясни депутатът от партията Боряна Георгиева.

Експерти определят идеята за абсурдна, тъй като на пътя катаджията следи за нарушения, регулира трафика и оказва първа помощ.

Снимка: bTV

„В края на краищата не бива да го правим и счетоводител. За това имаме НАП, имаме частни съдебни изпълнители. Затова може да се помисли да го вършат и данъчните във всяка община“, коментира бившият директор на „Пътна полиция“ Алекси Стратиев.

Проблемът е, че парите от актове, фишове и глоби за превишена скорост влизат в три различни банкови сметки, което означава, че във всяка патрулка би трябвало да се сложат по три ПОС терминала.

Шофьорите обаче приветстват идеята, защото това ще им спести време.

Вижте повече във видеото:

От КАТ пък отчитат, че има ефект от принтерите в патрулките и шофьорите вече не вдигат скандал за глоба, връчена на пътя.  

Снимка: bTV

„Голямата част вече са добронамерени към колегите заради това, че им връчват електронните фишове“, казва Николай Крушарски от „Пътна полиция“ – СДВР.

Снимка: bTV

Данните на МВР за последната година и половина сочат, че не са събрани над 70 млн. лв. от нарушителите.