Нова бежанска вълна е на път да залее България, предупреждават от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Причината е, че много от струпаните на турската граница стотици хиляди бежанци, вероятно ще тръгнат към страната, за да търсят спасение от джихадистите.

Над 2700 души в момента са потърсили закрила у нас, а страната може да даде подслон и убежище на около 6000 души. Броят на бежанците обаче драстично е нараснал през последния месец, твърдят от ДАБ.

В центъра за настаняване във Военна рампа доскоро е имало около 200 души, а вече са над 650. Хората са настанени в ремонтирани стаи, имат топла вода и храна. Въпросът е дали ще има място за всички, които бягат от войната.

Кошмарът на едно семейство, избягало от война

След месец на българска земя, Хасан Юсеф и близките му са си върнали усмивката и съня. Спокойни са, защото вече не се будят от писъци и взривове. "В Сирия за нас няма живот, няма бъдеще, няма нищо... Войната унищожи всичко. Терористите превърнаха живота ни в кошмар", разказва мъжът.

"Братята ми останаха там, роднините ми са там... В момента с тях нямаме връзка и не знаем дали са живи", споделя Сабба Хасан.

Хасан Юсеф е щастлив, че като по чудо се е добрал до България. "Живеехме Алепо, кодето джихадистите бомбардираха домовете ни. Загубихме близки хора и приятели", обяснява мъжът.

С такава тежка съдба са почти всички в центъра във Военна рампа. Общежитието през последния месец става все по-тясно. "Още 50 човека можем да настаним и - ако получим разпореждане, ако обстановката стане нетърпима, може да приемем още 150 човека във физкултурния и в киносалона, което не е препоръчително", посочва комендантът на центъра Пепи Джуренов.

От Агенцията за бежанците признават, че идва нова вълна бегълци от войната. "Само днес сме приели 150 човека в структурите на Гранична полиция, за утре още 100 човека ще вземем, така че е доста сериозна ситуацията", обясни Даниел Инджиев от ДАБ.

МВР: Справяме се

От МВР са лаконични - засега се справят. Вече е налице и ефектът и сложената по границата ограда - бежанците напоследък влизат в страната не през гората, а през граничните пунктове.

Все повече хора минават границата с България, скрити в товарни коли и микробуси - това също е ефект от оградата.

И една нова тревожна тенденция - Германия, Швеция и Австрия вече са върнали в България бежанци, които са били в страната, но не са изчакали документите си и са се озовали в мечтаната Западна Европа.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас