Ентусиасти искат да вдъхнат нов живот на старите тролейбуси в България. Няколко изоставени машини вече са подготвени за реставрация.

Инженер Цанко Симеонов е от неправителствена организация, която се е заела да събере и реставрира стари тролейбуси. Доброволците работят заедно със Столичния електротранспорт и очакват дарители да помогнат за спасяването на емблематичните електрически возила.

“Нашата цел е да съберем 5 машини, 5 тролейбуса, които след като бъдат възстановени, да бъдат пуснати като атракционна линия по улиците на София”, обясни той. 

Тролей ДАК-Чавдар наскоро е навършил 28 години. Конструкцията му е произведена в Румъния, а електрическата система - в Ботевград. Преди да бъде изоставен, се е движил по улиците на Перник.

Ентусиастите го откупуват и транспортират до София. Тук скоро ще започне реставрацията му, която може да отнеме и години.

„Нашата идея е в съботно-неделните дни, празнични дни, тролейбусите да се движат по града като атракционни, и всеки желаещ да може да почувства тръпката да се повози в стар тролейбус”, казва Симеонов. 

Първият тролей идва в България през 1941 г. Допреди 30 години в 14 български града е имало тролейбуси. Сега само в 8 хората използват този транспорт.

Ако вкъщи случайно пазите документи, снимки, дипляни, свързани с тролейбусния транспорт в България, можете да ги изпратите на тези ентусиасти в тяхната „Фейсбук” страница, която се казва "Сдружение Градски транспорт и инфраструктура".