Нов трус заради сделката с ЧЕЗ: Борисов заподозря нов сценарий за сваляне на властта (ОБЗОР)
Някой иска да повтори сценария с февруарските протести отпреди 5 години, заяви премиерът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 1
    10
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Напрежението около продажбата на енергото в Западна България ескалира. В извънредно изявление от парламента премиерът Бойко Борисов обяви, че „някой иска да повтори сценария с февруарските протести отпреди 5 години, но този път оставка няма да има”. Премиерът обяви извънредни промени в Закона за енергетиката заради сделката за ЧЕЗ.

Нито ГЕРБ, нито премиерът по някакъв начин участват или имат отношение към сделката за ЧЕЗ, заяви министър-председателят на извънреден брифинг. Той припомни ситуацията, когато заради високи сметки за ток беше свалено неговото правителство и на власт дойде Пламен Орешарски.

„В един момент се получава, че аз или правителството участваме в задкулисна, тъмна сделка. Не само че не участваме – ние нямаме влияние и отношение към тази сделка”, категоричен беше Борисов.

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Сценарият според премиера обаче този път с протести и сметките за ток нямало да сработи. „Този път оставки няма да има и ще ги разнищя докрай”, закани се той. 

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Борисов е внесъл поверителна информация в Народното събрание, която показва банките, изпратили писма за намерение. Те ще бъдат проверявани от финансовия надзор, финансовото разузнаване и БНБ.

По думите му купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова имала 10% от дружеството. 

„Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди, по някаква причина, са имали проблеми”, коментира Борисов. 

В интервю пред чешкото издание „Лидове новини” премиерът на Чехия Андрей Бабиш заявява, че ръководството на ЧЕЗ трябва да обясни на Надзорния си съвет за продажбата на активите си у нас  на компанията „Инерком” на Върбакова.

„В шок съм от това, което се случва в България. Премиерът Бойко Борисов каза, че случващото се се проверява от различни органи, въобще не разбирам какво се случва”, отбелязва Бабиш. 

По думите на Бабиш от ЧЕЗ го били уверили в самото начало, че това е прозрачен процес с известен контрагент. Развитието на ситуацията обаче хвърляло негативна светлина. Бабиш посочва още, че ЧЕЗ не е 100-процентово държавна фирма и Чехия няма пълен контрол върху нея.

Чешкият премиер – „в шок” от събитията след продажбата на ЧЕЗ-БългарияАндрей Бабиш нарече енергийната компания "държава в държавата"

„Спомняте си случая с продажбата на апартаменти, собственост на ЧЕЗ, и проблемите с техните наематели. ЧЕЗ въобще не се съобрази с нас. Те просто си правят каквото искат. Те са държава в държавата”, казва чешкият премиер. 

Бабиш изразява мнение, че операциите на ЧЕЗ на Балканите са лишени от ползи и им липсва прозрачност.

Премиерът Борисов е възложил на депутатите да изработят заради казуса с ЧЕЗ законови промени, които да възпират прехвърлянето на акции. Ще се разгледа възможността държавата да си засили присъствието в стратегически дружества, защото държавната квота досега не е носела нито дивиденти, а само задължения без права.

По-рано днес президентът Румен Радев отново изрази притеснения за продажбата на енергото и обмисля дали да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Радев подозира, че сделката може да се окаже схема за скрито придобиване на дружеството.

Румен Радев: В сделката за ЧЕЗ става въпрос за скрито придобиване на дружествотоПрезидентът обмисля да свика КСНС по темата

Държавният глава обяви, че очаква от правителството и службите, които проверяват продажбата, адекватни действия, които да защитят публичния ресурс.

Междувременно стана ясно, че управляващите отлагат за следващата седмица темата за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Дотогава ресорни комисии ще изслушат всички институции, които проверяват сделката за продажбата на ЧЕЗ.

БСП дава на прокуратурата досието за приватизацията на ЧЕЗУправляващите отложиха за другата седмица темата за оставката на Теменужка Петкова

От БСП обявиха, че дават на прокуратурата досието за приватизацията на ЧЕЗ.

По думите на социалистите в него пише, че преди години 67% от дружеството е продадено от правителството на Симеон Сакскобургготски, а впоследствие 33% от премиера Бойко Борисов. От БСП искат утре изслушване на премиера и анкетна комисия за ЧЕЗ.

ДПС обсъжда сделката за ЧЕЗ на заседание в сараите в „Бояна” Не мисля, че точно този избран участник е стратегически инвеститор, каза за продажбата зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид

 Сделката не подмина и заседанието на ръководството на ДПС. Актуалните теми се обсъждат в т.нар. сараи в Бояна и с участието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

  • 1
    10
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре