Днес пред САГБАЛ „Шейново“ имаше нов протест срещу насилието, този път – на пациенти.

Вчера пред лечебното заведение излязоха колеги на д-р Гагова, пребита след спор с баща на новородено.

Десетки майки се събраха днес пред „Шейново”, за да подкрепят нападнатата д-р Гагова – леля Бени, както я наричат техните деца.

„Д-р Гагова е професионалист с висок авторитет“, каза пациентка на болницата, която участва в протеста. По думите ѝ лекарката винаги е отделяла на всяка майка изключително внимание. „Запомнила съм я с широка усмивка, винаги любезна, изключително мила и изключителен професионалист. Не намирам думи да изразя възмущението си за това варварство“, каза жената.

Според нея нападателят не трябва да бъде на свобода, а да се вземат най-бързи мерки той да излежи присъдата си. „Няма как той да е нормален гражданин на това общество или баща“, смята протестиращата.

Тя призова „да не се превръщаме в животни“.

Калина Панайотова – бъдеща майка, която също участва в протеста, призна, че случилото се я е шокирало. „Искам, когато раждам, докторът да е загрижен само за мен и здравето на детето, а не да се притеснява, че някой агресивен може да го нападне“, каза тя.

Според нея, след като нападателят има криминално досие, изобщо не е трябвало да бъде на свобода, за да има възможността да нападне лекар. Необходими са по-сигурна охрана, паник бутони – всичко, за да се осигури комфорта на лекарите и пациентите, добави тя.

Снимка: bTV

В петък всички медици ще подкрепят д-р Гагова със сини панделки "Не на насилието".

„Когато има толкова силна гражданска позиция, мисля, че нещата ще се случат, а какво очакваме да се случи - една заслужена присъда”, каза д-р Румен Велев, изпълнителен директор на „Шейново”.

Вижте повече във видеото:

Вчера недоволството си изразиха колеги на пострадалата акушер-гинеколожка.

Тя е с комоцио, счупен нос, разкъсана устна и множество наранявания.

Софийският районен съд остави в ареста задържания за нападението Владимир Стоянов. В залата той заяви, че няма никакви доказателства срещу него и поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като има бебе. Съдът обаче прие, че доказателствата срещу него са достатъчни, като посочи още, че Стоянов е демонстрирал грубост и бруталност, а действията му са с висока обществена опасност.

В петък Българският лекарски съюз организира национален протест срещу насилието.