Нов проект, наречен „Бъди жена“, ще помага на днешните жени да намерят себе си. Зад него стоят психоложката Милена Хаджииванова, експертът по комуникационни стратегии Мишо Михайлов, директор на Правителствената информационна служба по времето на Иван Костов, и актьорът Башар Рахал.

Животът ни е такъв, какъвто е, защото нарушихме комуникацията между хората – престанахме да си говорим като групи, като приятели, в семейството. Всеки от нас престана да разбира себе си и се загубихме. Според мен, ако искаме да оздравим обществото си, трябва да оздравим всеки един от нас. И трябва да започнем от жените. За мен жената винаги е била основата, причината и смисълът на този живот. Мъжете са инструмент, каза Михайлов в предаването „Тази събота“ по bTV.

Това не е търговско начинание, а опит да възстановим основния баланс в обществото – жената да стане жена, добави той.

Стигнахме общо до идеята, че жената като че ли е излязла от женската си функция и много по мъжки се бори със света. Тя всъщност има женски инструменти, с които може да постига крайната цел. И точно това е нашата идея – „да провокираме малко повече сензитивността в жените, те да говорят малко повече със себе си, да излизат от колелото, в което се въртят, и да свалят малко мъжките обувки, за да се върнат към това, което връща женското у тях“, каза Хаджииванова.

Снимка: bTV

По думите ѝ нейният опит сочи, че жените на възраст 30 – 35 и нагоре години започват да губят връзка със себе си, което проличава в усещането за нещастливост, неяснотата какво искат да правят.

„Нашата функция е да ги накараме да се отдръпнат от моделите, които следват, да се върнат малко в себе си, да си зададат няколко жизнено важни въпроса от типа: „Какво наистина искам?“, „Какво ме радва?“, „Какво ме пали?“ и чак тогава да се върнат в реалния живот“, каза Хадижииванова.

В днешно време има един единствен пол – унисекс. Жените се държат като мъже, мъжете – като жени и става някакво странен хибрид. Трябва първо да разделим това същество на основните му компоненти, каза Михайлов.

Проектът съчетава различни методи. От чисто психологична гледна точка има работа в група, но много важно е и че всяка от жените ще има възможността да се срещне и с нас тримата, обясни Хаджииванова.

Вижте целия разговор във видеото: