Европейската агенция по околна среда пусна нов интернет портал с информация за качеството на въздуха в реално време.

Със светлосини точки на картата на Европа са отбелязани местата, където качеството на въздуха е добро, а с тъмночервени, където въздухът е най-мръсен.

На пръв поглед е ясно, че страните от Западна Европа в този час нямат проблем с въздуха, приближавайки се към Балканите обаче, започват да се появяват и по-червени такива.

В съседна Македония почти навсякъде отбелязаните места са в червения спектър, което означава мръсен въздух.

У нас качеството на въздуха към 19 ч. тази вечер не е добро в София, Плевен, Велико Търново, Хасково и Благоевград.

Традиционно един от градовете, където въздухът е мръсен, е Девня, но тази вечер данните от станциите показват друго. Проверка в детайлите за стойностите през изминалите дни показва, че качеството на въздуха е в норма. Има леко увеличение единствено при азотен диоксид, характерен за промишлените зони.

Долината на химията е името на района, в който е разположен град Девня и говори само за себе си.

Девня е опасана от големи заводи. През отминалите дни качеството на въздуха в Девня беше трайно означен на картата на Европейската агенция в жълто. Това означава, че не надвишава допустимите норми, но е на ръба.

"Ситуацията със замърсяването на въздуха в Девня е овладяна, през годините се реализираше програма за намаляване нивата на замърсяване", обясни Димитричка Маринова от РИОСВ – Варна.

Според местната община данните не са реални, защото станцията, измерваща чистотата на въздуха, е разположена на повече от 10 км. от промишления комплекс.

По-късно през днешния ден обаче, показателите на въздуха в Девня се подобриха значително. Дали задълго или не, всеки може сам да провери на портала на европейската агенция.