Горски пожар избухна между селата Главан и Мъдрец в община Гълъбово. Заради стихията в общината беше обявено бедствено положение.

Горят сухи треви и храсти, но огънят напредва много бързо. Военни, пожарникари и горски служители опитват да спрат разпространението на пламъците и да им попречат да влязат в селото и в масив с борова гора.

Малко след 19:30 ч. ситуацията е овладяна. Пожарникари, военни и местните спират пламъците на 200 метра от къщите.

„Изградена е безопасна ивица с трактор. Категорично заявявам, че няма никаква опасност за населените места”, увери старши комисар Красимир Шоторов – директор на дирекция „Оперативни дейности” в ГД София.

Заместник-кметът на Гълъбово Димитър Василев заяви, че няма евакуирани хора.

В рамките на два дни това е вторият пожар в района.

В същото време продължава борбата с пожара край Тополовград. Той е вторият е най-голям за годината и гори вече втори ден. Огънят вече изпепели 10 хил. декара, осем от които – гори.

Опасността стихията да влезе в селата вече отмина, но заради големия фронт на пожара бедственото положение, обявено от община Тополовград, остава в сила.

През нощта пламъците стигнаха на метри от последните къщи в село Българска поляна и се наложи собствениците им да бъдат евакуирани.

Tази нощ на терен остават 15 екипа огнеборци. Трябва да успеем да локализираме пожара, заяви комисар Николай Вълчев, началник на хасковската противопожарна служба.

Оказа се, че огромният пожар е причинен от собственик на тракторна техника, с която почиства пасища. Това е същият фермер, който беше задържан преди десет дни за причиняването на друг пожар.

Според данните на МВР обаче само осем са доказаните случаи на човешка намеса при възникване на горски пожар.

Към настоящия момент тази година има 6509 горски пожара. През 2015 г. броят на тези пожари е бил 7269.

Вижте още във видеото: