Няма данни за яйца, заразени с фипронил, на българския пазар. Засега имаме нотификация само за една партида яйчен прах, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV д-р Камен Николов, директор на Областната дирекция на БАБХ – София-град.  

„Яйцата са със срок на годност 28 дни, ние вече сме на 40-ия ден от кризата. Така че шансът да попаднат яйца на българския пазар е минимизиран”, смята Николов.

Опасният яйчен прах е бил вложен в 25 тона сладолед и сладоледени продукти и 9 тона майонеза. Всички количества от произведения продукт са изтеглени и рискът за потребителя е минимален, увери Николов.

„До края на тази седмица ще се изясни какви количества са отишли на пазара”, допълни той, като по думите му те не са големи.

От петък действа заповед да се извършат проверки в 3 направления – всички складове, които получават стоки от целия ЕС, съдържащи яйца и яйчен прах, производителите на продукти, които влагат такива продути, и всички производители на яйца и всички птицеферми за наличие и евентуална употреба на фипронил.

След 31 август ще стане ясно какви са резултатите.

„Тези 500 кг яйчен прах са дистрибутирани само в 2 производствени предприятия в България – едното произвежда сладолед, а другото – майонеза”, коментира той.

По думите му в готовия продукт се влагат малки количества от опасния яйчен прах, освен това сладоледът и майонезата не са основни хранителни продукти.

„По данни на СЗО фипронилът е умерено токсичен препарат, използва се за борба срещу бълхи, въшки и хлебарки, но е забранен за употреба в репродуктивни животни, в случая както са кокошките. Затова няма горна и долна граница за риска от този препарат”, каза Николов.

„Трябва много голямо количество да се изяде, за да се постигне нежелан за здравето ефект. В случая говорим за изключително малки количества, вложени в готовия продукт – 0,9 до 2,9 г на 100 г продукт”. За да се получи неблагоприятен ефект, трябва да изядете огромни количества всеки ден в продължение на дълго време. Не познавам човек, който да яде огромни количества майонеза или сладолед всеки ден”, посочи експертът.

Той уточни, че фипронилът оказва неблагоприятен ефект върху бъбреците, черния дроб и нервната система.

„Тези 500 кг пристигат през март в България.  Целият проблем започва от 20 юли т.г., когато Белгия информира, че от Холандия са получени яйца с фипронил. В България първата нотификация идва на 18 август”, отбеляза Николов.