Никога не е обсъждан въпрос за настаняване на мигранти в свободните сгради на бившето ШЗО в Плевен - казвам го с цялата си отговорност, нито съм предприемал конкретни действия - не стои на дневен ред. Това заяви министър Николай Ненчев при посещението си в Единния център за начална военна подготовка, наследник на тази база, предаде БТА.

Министърът допълни, че това са злоупотреби със страховете на хората. "Не би следвало в тази тежка среда за сигурност, опасност от бежанска вълна, да злоупотребяваме с доверието на хората. Не са предприемани никакви действия в този смисъл", потвърди той.

На въпрос за неизползваната армейска база, която стои от години и се руши, министърът посочи, че се търси сътрудничество със съответните общини и областни управи, ако може да се направят съвместни проекти. Една огромна част от сградния фонд е с отпаднала необходимост, така че ще търся сътрудничеството на Общината и Областната управа, за да осмислим съществуването на тези сгради, допълни Ненчев.

На журналистически въпрос министърът отговори, че за гласуването на военнослужещите, командировани на границата, въпросът е решен.

"Ще бъдат ротирани - тоест тези, които ще гласуват, ще отидат на по-късен етап, а другите ще бъдат освободени да гласуват, след като пристигнат първите групи. Така че въпросът е решен и всички военнослужещи ще гласуват с изключение на тези, които са в Афганистан - с оглед на степента на сигурност, която трябва да бъде гарантирана за тях", поясни министър Ненчев.

На въпрос за американските войници у нас, той припомни, че имаме споразумение до 2500 американски войници да могат във всеки един момент да пребивават на територията на България, а с негова заповед - още толкова.

Министърът коментира и проектобюджета за армията. "Изключително съм доволен, че бюджетът за армията и въоръжените сили е увеличен. Стартираме проектите за придобиване на нов изтребител, както и придобиване на два много функционални патрулни кораба. Основна грижа ще остане личният състав и търсене възможности за увеличаване заплатите на българските военнослужещи", каза той.

Днес министърът на отбраната разгледа базата на Единния център за армейска подготовка в Плевен, наблюдава строева подготовка на млади военнослужещи и пое ангажимент да се обнови материалната база в хранителния блок и учебните зали.