„Дали съм ощетил „РСК МиГ” – слабо ме интересува”. Така бившият военен министър Николай Ненчев коментира делото, по което е обвиняем.

За днес беше насрочено поредно заседание по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на самолетите МиГ-29.

Според прокуратурата  за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължени я и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС на страна ни.

„Мен ме обвиняват не заради щети, които България търпи. В обвинителния акт сигурно 4 пъти се казва, че съм ощетил „РСК МиГ”, твърди Ненчев.

По думите му той винаги е работел в полза на българския национален интерес.

Според обвинението Ненчев вече е имал сключен договор с „РСК МиГ”, но въпреки това е избрал ремонтът да се извърши в Полша.

„Аз не съм тук заради договор, който съм сключил. Тук съм заради гео-стратегическия избор, който съм направил”, коментира той.

По думите му командирът на ВВС тогава – настоящият президент Румен Радев, го уведомил, че съществува по-добра опция, която той препоръчва. „В една докладна самият Румен Радев препоръчва ние да търсим диверсификация в този тип отношения и препоръчва Полша”, категоричен е Ненчев.

Той добави, че въпросният договор, за който става въпрос, всъщност е по-скоро рамково споразумение. „Това че имаме рамково споразумение, то не ни задължава. То ни улеснява, ако имаме необходимост да го подпишем”, подчерта Ненчев.

Бившият военен министър е категоричен, че е постигнал договорка за много по-добра цена за ремонта на българските МиГ с Полша. „След като съм постигнал 6 млн. по-ниска цена, естествено, че със същите гаранции и по-добри срокове, естествено, че ще подпиша този договор”, допълни още Ненчев.

„Цялото това безумие има изцяло политически, да не кажа гео-стратегически оттенък. Политически идва от главния прокурор, това е очевидно”, коментира още Ненчев.