Николай Банев е първото известно име, което се появява в разследването у нас. Според изтеклите документи милионерът и съпругата му Евгения са вписани като собственици на няколко офшорни фирми. Банев не се притеснява от евентуална проверка на данъчните.

Семейство Баневи имат фирми, регистрирани на Сейшелите, Бахамите и Панама между 2005 и 2015 година, сочи информацията от "Панамските досиета".

„Ние осъществяваме реална дейност и тя е извън България. Тази дейност няма нищо общо с българското законодателство”, коментира Николай Банев.

Компании като „Униуърлд” и „Бъзард Холдингс”, създадени в Сейшелите, са сменили пълномощниците си няколко пъти преди законодателството в островната държава да задължи реалните акционери да излязат на светло, пише "24 часа". Тогава изплуват имената на семейство Баневи.

Депутати пък вече предлагат да се напише нов закон за офшорките, който да изчисти съмненията около анонимните капитали.

„Ще се въведе рестрикция по отношение на обществените поръчки ще се изходи и от  терористичните актове , голяма част от терористичните организации се финансират през офшорните зони„, обяви Антони Тренчев от Реформаторския блок.

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че не знае да има офшорни фирми, които участват в обществени поръчки.

Британските вирджински острови са рекордьори по преки инвестиции на офшорни зони в България. От там в страната ни са влезли 864 милиона евро. На второ място е Белиз с 274 милиона.