Нежелани реакции след прием на лекарства – на кого и как да съобщим?
Кампания в цяла Европа разяснява и насърчава съобщаването
  • Последни
  • Най-четени

  • 1
    0
Лекарства
Снимка: iStock

Нежелани реакции след прием на лекарства – на кого и как да съобщим? Кампания в цяла Европа разяснява и насърчава съобщаването. У нас активността все още е ниска.

Европа насърчава съобщаването, защото това помага на регулаторните органи в наблюдението на пазара. При необходимост се взимат мерки, включително за изтегляне на лекарство.

У нас броят на съобщените нежелани реакции расте, но все още са едва няколко стотин годишно.

нежелани реакции - лекарства

За миналата година са били почти 800, за тази са малко повече.

Ето тези забавни анимации, които се разпространяват като част от европейска кампания, насърчават съобщаването, както и спазването на указанията за прием.

В България медицински специалисти и самите пациенти могат да съобщават. Попълва се онлайн формуляр на сайта на агенцията по лекарствата.

У нас съобщаването по официалния ред, особено от пациенти, е непопулярно.

Медицинските специалисти са задължени да го правят.  Чрез попълване на формуляр до Агенцията по лекарствата могат да се докладват както реакции, описани в листовката на продукта, така и други.

При всички лекарства могат да настъпят нежелани реакции. Те могат да варират от леки и бързопреходни до сериозни.

При натрупване на достатъчно съобщения, и след задълбочен анализ, може да се промени листовката на медикамента с нови съвети за употреба, с нови противопоказания, лекарството може и да се изтегли.

"Въпреки че процедурите за разрешаване за употреба стават все по-строги, на етапа, в който се разрешава едно лекарство, не могат да бъдат известни всички нежелани реакции, които то има потенциал да причини", обясни д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарства.

Преди години забраниха медикамент за отслабване заради сериозни сърдечно-съдови нежелани реакции. Същата съдба имаше и спрей за гърло заради множество съобщения за тежки алергии.

  • 1
    0
Още по темата