Крайният срок, в който собственикът на незаконния строеж в резервата Яйлата можеше да премахне съоръжението, изтече днес.

През юли, Върховният административен съд потвърди заповедта на строителната инспекция за отстраняването му. Въпреки предоставената възможност за доброволно премахване, бетонът все още е в защитената местност.

Борислав Попов – човекът, който подаде сигнал,  че се строи в резервата, посети природния парк днес с екип на bTV, за да провери дали бетонът все е още там.

„Как ще се случи? Те използваха  два пъти срещу избори, точно срещу избори, сега сигурно ще вдигнат третия етаж по време на кметските избори. Майтапя се. ... Ако е държавата на място държава, просто ще ги принуди, това са  братя, които са хора милионери, разполагат с много  пари, с много възможности”, коментира Попов.

След издаване на заповедта за премахване, никой не е идвал тук.

Георги Кръстев, кметският наместник на село Камен Бряг, коментира ситуацията: „Не вярвам, че ще го премахнат. Защо? Аз си мисля, че няма кой да го изнесе от тука. Те ще дойдат сега ще го съборят принудително,  това нещо ще стане една купчина с желязо и скали. Бетонът ще остане и после кой ще изнася, това не знам".

Екип на bTV безуспешно се опита да намери един от собствениците на бетона – Иван Павлов, за коментар.

След като конструкцията не е съборена доброволно, следва процедура за принудителното й премахване.