Нено Димов: Най-сериозният проблем за въздуха са завишените норми на фини прахови частици
Два са основните причинители на замърсяването - битовото отопление и транспорта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
чистота, въздух
Снимка: БГНЕС

Най-сериозния проблем по чистотата на атмосферния въздух е повишените норми на фини прахови частици (ФПЧ). Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той откри конференция по темата.

Министърът добави, че има кметове и общини, които не разпознават този проблем, или не го разпознават като достатъчно сериозен и не му отделят внимание. Той допълни, че това е казус и заради недостатъчно финансиране и даде пример с общините, които имат най-много трудности - Видин, Монтана Враца, където има голяма безработица и малко финансови средства. По-малките общини нямат капацитет да определят проблема, нито да намерят решение, или да отделят средства за решаването му, отбеляза Димов. Според него трябва да се повиши гражданската активност.

Онлайн система ще дава информация за чистотата на въздуха Това обеща министърът на околната среда и водите Нено Димов

Сред проблемите на национално ниво е забавянето на изработването на национална програма за качеството на атмосферния въздух, което ще доведе до закъсняване на отпускането на ресурса от 115 млн. лв, предвидени в Оперативна програма "Околна среда", за този сектор, поясни министърът.

Жители на „Факултета” се отопляват с... дрехи втора ръкаЖители на кварталите „Западен парк” и „Овча купел” се оплакаха от гъст дим, придружен с остра задушлива миризма. Екип на bTV отиде на проверка

Димов очерта два основни проблема за високото ниво на фини прахови частици във въздуха - битовото отопление и транспорта. За битовото отопление той каза, че трябва да има ясни изисквания за съдържанието на пепел и сяра за продаваните горива, да е по-ниска влажността на дървесината, която се ползва за отопление и въглищата и брикетите да се продават пакетирани. Според министъра трябва да има ясен режим за санкции, както и да се стимулира и подкрепя подмяната на уредите за отопление.

За по-чист въздух: Затягат контрола върху горенето на гуми, кабели и дрехиОтоплението на твърдо гориво замърсява въздуха в столицата повече от автомобилния трафик

По отношение на транспорта, трябва да се води борба с изпускането на вредни емисии, като една от мерките е КАТ да може да отказва първа регистрация на коли с липсващ катализатор. Друга мярка е КАТ да може да контролира по пътищата за наличието на катализатор в автомобилите. Трябва да се промени законодателството, така че пунктовете, които изкупуват отпадъци, да не могат да изкупуват катализаторите.

За българите качеството на въздуха е най-важният проблем за околната средаЕдва 17% от българите рециклират отпадъците си, сочи проучване

Вицепремиерът Валери Симеонов каза, че подобряването на атмосферния въздух е основен приоритет на правителството. Надявам се че всички институции ще започнат да работя заедно, посочи той и допълни, че наказателната процедура срещу България за чистотата на въздуха не трябва да се допуска. Трябва да вземем превантивни спешни мерки, допълни той.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре