Нено Димов: Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически
Той посочи, че водачи на протестите са политически партии, спечелили под 2 на сто на последните избори
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 3
    6
нено Димов

Екоминистърът Нено Димов определи недоволството срещу плановете за застрояване на Пирин като политически и посочи, че водачи на протестите са политически партии, спечелили под 2 на сто на последните избори. По думите му има и хора, които се вълнуват от съдбата на планината, но исканията и акцията са политически.

„В плана за управление на Пирин, в таблицата се показват по-нагледно нещата. В тази зона от 48% става дума само за водохващания за питейна вода и нищо друго”, посочи той.

Протестите за Пирин продължават в над 20 града Утре тръгва и бегачна щафета от Свиленград до София като част от недоволството

Той добави, че тази площ е 200 кв км и попита кой може да застрои площ с размерите на Пловдив, Бургас и Варна взети заедно.

Димов добави, че целта е мобилизиране - европредседателството фокусира България и на сцената излизат актьори да играят. 

Нено Димов не вярва, че 200 кв.км от парк „Пирин” може да бъдат застроениЗа Витоша нямало заявен инвеститорски интерес

Започва интеграция на различните източници на информация за чистотата на въздух в София, съобщи той. „Учените от БАН и химическия факултет ще опитат да интегрират данните от мрежата за качеството на въздуха и ще може да имаме данни от широката мрежа, които са калибрирани”, обясни той. Предстои Общината да купи 20 нови станции с пари по програми и така ще се интегрират трите системи.

Основният проблем за чистотата на въздуха е битовото отопление, посочи той. По думите му се работи върху контролна мярка – на пазара да се пускат твърди горива с критерии за съдържание на пепел и сяра и предстои и да се определи кой ще упражнява контрола.

Заради еко нормите: Само по-скъпи брикети ще ни топлят следващата зимаТе са по-ефективни от "мръсните", но хората на помощи може да се наложи да изкарат сезона с по-малко количество

Като по-дългосрочната мярка той посочи и печките за отопление -  след две години ще се мине към нужните екостандарти.

Последна мярка е да се прехвърлят европари към МВР, с които те да купят допълнителна техника и така да контролират замърсяването на автомобилите по пътищата.

  • 3
    6
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре