Едно правителство е стабилно, когато има силна опозиция, а сега БСП е силна опозиция. Слабостта на ДПС допълнително засилва опозиционната сила на БСП. Това каза в предаването „Лице в лице” Нено Димов от Института за дясна политика.

По думите му силата на БСП, на всяка опозиционна партия, е консолидираща.

„Това е също един щрих към това, че освен двете години до края на председателството на ЕС, шансът правителството да изкара целия си мандат е голям.

БСП обаче не е готова да управлява и ако не се модернизира, ще последва съдбата на СДС, допълни Димов.

Социологът проф. Михаил Мирчев заяви, че Бойко Борисов не е коректен като казва, че не се обсъждат имена на министри. Мирчев допълни, че може да не съобщава имената, но да каже какъв тип личности търси, за да комплектува дееспособно правителство.

Според социолога Първан Симеонов кабинетът на Борисов ще има аритметичен и идеологически комфорт, защото има търсене на такъв тип народно консервативно управление.

Международен комфорт обаче няма да има, допълни той.

Подкрепата за ГЕРБ се износва, като подкрепата за всяка една политическа партия, която е във властта и Борисов това добре го знае, допълни Първан Симеонов. По думите му Борисов се замисля за мажоритарен вот не само с рекламна цел, а наистина за "форми на мажоритарност, които да бонифицират големите, респективно най-голямата партия, респективно да удължат малко живота му".

Според него правителството ще изкара мандата си до края на европейското председателство, а защо не и 4-годишния мандат.

Струва ми се, че това няма да е реформаторско правителство, а ще крепи, няма да реформира, няма да намалява разходи, а ще кърпи и някъде при кърпенето може да има и турболенции, допълни Симеонов.

Какво още коментираха експертите, вижте тук: