Ще направим регистър на мъжете на възраст между 18 и 33 години, които ще бъдат призовавани и обучавани, ако се наложи. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев във връзка с идеята за връщане на наборната служба в Българската армия.

Няма да мобилизираме, когото и да било. Касае се за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, който предвижда резервът да бъде попълнен под една или друга форма“, обясни министър Ненчев, цитиран от Агенция "Фокус".

„Резервът в българската армия е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай. Набираме резервисти на доброволен принцип като организираме за това съответните обучения.

Ще направим един регистър на всички младежи. Това е нормално, всяка една държава има такава практика, просто ние ще вземем тези списъци от служба ГРАО и ще разполагаме с тях“, заяви военният министър.

По думите му, списъците са необходими в случай на война или конкретно напрежение. „По силата на Конституцията се извършва мобилизация в точно определени срокове. Ако това се наложи, те ще бъдат призовани и ще бъдат обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда.

Ние искаме да разполагаме със съответната информация колко от тези младежи на каква възраст и в каква позиция са, нищо повече“, посочи министър. „Ще вземем списъци от ГРАО, няма да ги каним и да бъдат регистрирани, няма да имаме срещи с тях и да ги призоваваме за каквото и да било. Това е необходимо за наша информация, не дай си Боже да се случи нещо, за което ние сме отговорни по силата на Конституцията.

Все пак Българската армия е отговорна за националната и териториалната сигурност на страната“, коментира той, като допълни, че не вижда нищо, което да буди безпокойство.

„Ще поискаме единствено справка за тези хора, ако някой желае да премине специално обучение, тогава ще бъде регистриран и ще бъде сключен договор с него и той ще бъде зачислен в резерва“, поясни министърът.

На въпрос дали ще има кампания, която да разяснява на младежите, че ще бъдат включени в този регистър и могат да преминат през обучение, ако желаят, той обясни, че през миналата година е имало подобна кампания и тя е преминала под много голям интерес.

„За наша голяма изненада се отзоваха страшно много хора, които пожелаха да преминат през подобно обучение. Надявам се и тази година да направим същото“, заяви министър Ненчев. Той поясни, че обучението е за няколко месеца и зависи от условията във военните университети. „Осигуряваме необходимата логистична поддръжка и мисля, че това е изключително полезно. Трябва да обръщаме по-сериозно внимание на военната подготовка, както беше преди“, каза още министърът.