Имаме няколко МиГ-а, които изпълняват своите задължения. Няма основание на този етап за безпокойство. Ще продължим да охраняваме въздушното си пространство, каза пред журналисти в отговор на въпрос министърът на отбраната Николай Ненчев в понеделник.

Той обясни, че около 80 млн. лева би струвало ремонтирането на няколко от МиГ-овете, другият вариант бил около 24 млн. за два самолета, които биха могли да бъдат ремонтирани в рамките на тази година, за да се гарантира, че до края на следващата няма да има проблеми.

В отговор на въпрос за поддържането на изтребителите МиГ-29, както и на другата руска техника, с която разполагаме, Ненчев отново коментира, че България е може би е единствената държава в НАТО, която е почти напълно зависима от Русия. „Ще се стремим да намалим максимално зависимостта от Русия и от други страни, извън НАТО”, посочи министърът.

Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили вече е внесена в Министерския съвет, информира Николай Ненчев в отговор на въпрос. Тя ще бъде разгледана, евентуално приета, след което ще бъде внесена за разглеждане и приемане в парламента. „Вярвам, че ще бъде приета по начина, по който я предлагаме, дори да има някакви забележки и корекции, ще се съобразим, ако това е необходимо”, посочи Ненчев. Той обаче не се ангажира категорично с размера на предвидените в програмата разходи, с аргумента, че не е ясно каква техника ще купим, като все пак потвърди, че приблизителната сума е около четири милиарда лева.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обясни в отговор на въпрос за участието ни в Афганистан, че операцията там е планирана да продължи до края на годината, а за след това все още няма яснота.

Министърът не отговори дали вече е получил призовка от прокуратурата, за да даде обяснения по проверката за това, че му е предлаган подкуп.