Хаос цари около доставките на газ за 55 хил. домакинства, клиенти на "Овергаз".

Според директора на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вчера са получени две писма от "Газпром", според които от 1 до 10 януари "Овергаз" няма да получава доставки.

От компанията на Сашо Дончев обаче са категорични и към този момент – подобно писмо не е получавано, нямат неплатени дългове и риск за клиентите им няма.

След спешна среща при премиера снощи държавните газови дружества заявиха готовност да посрещнат допълнителни заявки за "Овергаз", стига компанията да поиска това.

До този час "Овергаз" не е заявил допълнителни количества към "Булгаргаз", каза директорът на БЕХ Жаклен Коен.

Шефът на БЕХ увери, че в Чирен има достатъчно газ, за да бъдат подсигурени и клиентите на "Овергаз".

"Дори в момента стоя на бюрото – писмото е в ръката ми. Срещу заявките на "Овергаз" са посочени нули – т.е. за датите от 1 до 10 не се предвижда доставка от "Газпром експорт" до "Овергаз". Аз искрено се надявам след уверението на г-н Сашо Дончев наистина да се нормализират техните отношения", каза Коен.

"Вчера потърсих г-н Дончев, след като получихме тази информация, и той ме увери, че е в интензивни преговори с неговите партньори от "Газпром". "Овергаз" държи една значителна част от лицензите за разпространение и сами си представяте за колко много хора се касае, има и стопански клиенти... Разбира се, че ще породи безпокойство", добави той.

Още вчера директорът на БЕХ коментира, че ако клиентите на "Овергаз" останат без снабдяване, Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да се сезира и компанията може да остане без лиценз.

В отговор до bTV от регулатора заявиха, че следят внимателно развитието на възникналата ситуация около доставките на природен газ от "Газпром eкспорт" за "Овергаз" след 1 януари.

"В случай на възникнала необходимост, КЕВР има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателство", обявиха от Комисията.