Когато човек заминава за работа в чужбина, той разчита на организацията, която го праща. Когато отиваш, след като държавата те праща, явно отиваш с други очаквания. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред bTV по повод казуса с българските работници, които мизерстват в Израел.

По документи обаче работниците не отиват за работа в строителна фирма, а при посредник за търсене на работа. Отново по документи е необходимо да има пералня на всеки 6 работници, кухня и персонални гардероби. Това обаче не се изпълнява. В Израел дори има омбудсман за чуждестранни работници, нещо което дори в държавите в ЕС не съществува, каза Нейков. По думите му основният проблем в случая е неинформираността на нашите граждани зад граница.

В българските посолства трябва да има и социални аташета, които да се занимават с проблемите на хората, които се трудят в съответната държава, категоричен бе Нейков. Той подчерта, че ако на българите не бъде намерена работа и договорът бъде нарушен, те могат да го прекратят и да искат парите за времето, в което не са били на работа. Освен това могат да си търсят правата и след като се върнат у нас.