Недостиг на лекари в доболничната помощ и излишък на болнични легла на много места - това показва Националната здравна карта.

Според златния европейски стандарт, който залага по един лекар на 1500 души, в цялата страна не достигат 437 лични лекари. Смолян е сред областите, където лекарите са недостатъчно. Кабинетът на д-р Алказар Хаджиматев е в Чепеларе, но три дни в седмицата той обслужва 5 села, както и махалите около тях.

„Лоши условия на труд, няма подпомагане от общините, в смисъл - ние трябва да си уреждаме дърва за отопление, защото на ток не може да се издържи”, казва докторът.

В Чеплят хората също нямат личен лекар в селото.

„Личният лекар е в Смилян, тук нямаме здравна служба и като идва, ни преглежда по къщите”, обясни Минчо Башев от с. Чеплят.

Според здравния министър Лекарският съюз, научните дружества и самите общини трябва да положат усилия за осигуряване на необходимите медици. В Смолянско отдавна има преференции за семейните лекари.

„Цените, по които се отдават тези помещения са изключително ниски, аз си направих справки, има помещения, които се отдават от 4 лв. до 13-14 лв.”, каза Момчил Николов, секретар на Община Смолян.

За справяне с проблема се предвижда увеличаване на средствата в доболничната помощ. Министерството ще предложи парите да се увеличат с 40 милиона лева.

„Не случайно бюджетът на Касата е формиран такъв голям резерв от гледна точка на изнасянето на Рамковия договор от началото на април, за да може всички тези параметри на базата на обективния анализ на картата да бъдат преведени в различна философия на финансиране”, заяви министър Петър Москов.

Според д-р Москов здравната карта е показала, че в момента системата се развива не според нуждите на пациентите, а по финансови и бизнес причини.