Освен национален празник, Трети март е Световният ден на писателя. За значението на Трети март и за камбаната като символ по пътя към спасението - Теодора Енчева разговаря с Недялко Славов - най-четеният български автор през последните четири месеца.

В "Камбаната" има лично преживяна история за продажба на земя на безценица.

„Като продаде тези пет декара, купи айфон на внука си, другият си плати сметки към енергото, какво разрушаване на едно истинско битие и превръщането му в някакъв картонаж, съвсем такъв виртуален свят, нищета, и буквална, и преносна, и метафорична”, каза Недялко Славов.

Писателят търси мащабите на унищожението на човешкото.

„Навремето хората са продавали един декар, за да си излекуват детето, в краен случай и са хранили години наред поколения”, казва авторът.

Според Славов човекът в консуматорското общество е самонадеен.

„Той започна да се мери с Бог, с Демиурга и като дръзнеш да се правиш на по-голям от този, който те е направил, все едно детето да води баща си и майка си на училище”, допълни Славов.

Писателят обаче не е песимист за бъдещето на българския народ:

„Прекрасен народ, с най-красивите жени, с горди мъже, умен народ сме и се радвам, че съм българин”.

В тежките моменти на промени Недялко Славов призовава елита да прояви повече доброта, свян и памет:

„Да не забравят, че са раждани от съвсем обикновени хора, на които връстниците, примерно ей така изтляват като искри под пепел. Изключително много ми се иска да се прекрати това издевателство върху българския народ”.

Новата книга, над която работи писателят, ще бъде отново на съвременна тема.