Радикален ислям в България може би ще има. Това каза в предаването „Тази неделя” проф. д-р Недим Генджев, председател на мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание. Той допълни, че в България има 451 затворени джамии и хиляди бежанци влизат в страната. По думите му те имат пари и ще отидат в затворените джамии да проповядват. Средните духовни мюсюлмански училища не подготвят кадри за България, обясни Генджев и каза, че има някакъв курс в Устина, но никой не знае какво учат там.

В коментар на ситуацията в Турция, Генджев каза, че все още е рано да се каже накъде върви Турция.

„Ердоган има няколко много тежки проблема, първият е бежанският проблем, другият е кюрдският проблем, третият е изострените отношения със САЩ и четвъртият проблем е икономическата криза. Тези тежки проблеми на главата на един държавен ръководител пораждат едно неспокойство за бъдещето на държавата”.

Говори се за ислямизация на Турция, но тя винаги е била мюсюлманска държава. Ердоган е вярващ човек, но не е такъв върл ислямист.

На въпроса има ли в България училища, инспирирани от Фетхуллах Гюлен, Генджев каза, че не е чувал за това и най-добре отговор може да даде МОН.

По думите му има две училища, английски гимназии, едната е в София, другата в Пловдив, които вземат и пари.

Има списък от 90 имами и представители на Дианета, на турското министерство на религиите, които в момента заемат длъжности в България, в българските джамии, каза Генджев и допълни, че е предложил на съответните органи да се освободят от тях.

"В България има 900 джамии – в тях 80 човека проповядват и са назначени от турския Дианет, а 10 човека са в мюфтийствата и ги ръководят. Главното мюфтийство на Мустафа Алиш е под ръководството на Дианета и от там получават заплати по 3000 евро".

В коментар на предложението на патриотичните парламентарно представени партии всички религиозни служби задължително да се водят на български език, Генджев обясни, че самата молитва трябва да се води на арабски, но проповедта може да бъде на български и на арабски. Той предположи, че православната църква също няма да се съгласи и каза, че трябва да се направи кръгла маса, на която да се обсъди това предложение.