Повечето от пожарите тръгнаха от земеделския земи и навлязоха в горските територии. Това коментира пред Фокус зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

„Ако небрежността, която предизвиква пожарите, се раздели по-детайлно, ще установим, че най-големите проблеми дойдоха от работата със земеделска техника за почистване на стърнища в сухото време”, посочи той. По думите му пасищата и откритите пространства, ползвани за паша, се разчистват механизирано, а най-малката искра може да подпали пожар.

Според зам.-министър Костов трябва да се въведат правила за този вид дейности. Той предложи да се задължат земеделците да информират предварително горските стопанства и пожарната, за да имат те готовност за по-бърза реакция при инцидент.

Припомняме, стотици декари гора и по-ниска растителност пострадаха при пожари през последните няколко седмици. За избухването на поне два от тях, в Лесово и Вълча поляна, има сериозни съмнения, че са виновни земеделци, чиято техника е подпалила суха трева.