Не стихва напрежението по аферата „Скрипал” и последвалата криза с отзоваването и експулсирането на дипломати. Утре ще стане ясна и позицията на България по случая.

Посланикът ни в Москва Бойко Коцев ще бъде изслушан на спешно заседание на Съвета по сигурността. Москва все още не е обявила реципрочни мерки.

Как се развива скандалът у нас?

Българската позиция по казуса „Скрипал” ще стане ясна утре в 9 ч. сутринта. От Министерския съвет заявиха за bTV, че България вече е подкрепила Великобритания като е гласувала за отзоваването на посланика на Брюксел в Москва.

Междувременно дипломатическата криза доведе и до скандали в парламента, където от БСП настояха премиерът лично да им отговори ще отзоваваме ли свои дипломати от Москва.

И докато опозицията атакуваше Борисов, коалиционните партньори също предпочетоха да говорят един с друг през медиите и намекнаха, че има отделни позиции на „Атака” и на ГЕРБ.

От ВМРО също не смятат, че трябва да отзоваваме посланика си в Москва. Патриотите настояват за спешно свикване на коалиционния съвет, по възможност още утре.

От МС заявиха още, че днес следобед премиерът е разговарял с Волен Сидеров и го е информирал за ситуацията към момента.

Как реагира Москва?

Все още не е ясно какви ще бъдат действията на Русия към държавите, които гонят руски дипломати. Москва все още изчаква.

Връщането на българския посланик за консултации днес стана тема и на редовния брифинг в руското външно министерство. Говорителят Мария Захарова попита на какво основание отзовават посланика.