Не по-малко от 2 г. ще са нужни, за да започне изграждането на втори кабинков лифт над Банско
Предстои концесионерът да наеме проектантски екип
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    5
Лифт, Банско
Снимка: btvnovinite.bg

Не по-малко от две години ще са необходими, за да започне изграждането на втори кабинков лифт над Банско. Това прогнозира представител на концесионера „Юлен” след среща в екоминистерството, където беше представен идейният проект за новото спортно съоръжение.

Тази вечер се очакват протести срещу решението на правителството от 28 декември за Пирин в 10 български града.

„Юлен” показа идеен проект за втора кабинка над БанскоЛинията ще стига до Шилигарника и за всяко отсечено дърво щели да се засаждат по 5

„Имаме две екологични процедури, които ще минат през пълно съдебно обжалване”, заяви адвокат Петър Петров, представител на „Юлен”. „Една съдебна процедура на две инстанции е не по-малко от една година, тоест ще има две пълни години”, изчисли той.

На срещата в МОСВ са обсъдени действията по конкретните процедурни стъпки. Първата от тях е наемането на проектантски екип от страна на концесионера, след което ще се изготви мотивирано предложение до община Банско и ще се премине през екологичните процедури.

Протести в защита на Пирин и днесПредвидено е шествие срещу новата въжена линия и контрапротест в защита на изграждането ѝ

По думите на адвокат Петров нито един от водещите световни специалисти не препоръчва варианта за увеличаване на капацитета на сегашната кабинка.

„Тълпата, която в момента се събира на началната станция на кабинковата въжена линия, ще се пренесе на горна станция. Това огромно количество хора ще се събира на Бъндеришка поляна и лифтовете, които са там, няма да могат да ги извозят. Ако има втора кабинка, тези потоци ще се разделят – единият ще върви към Бъндеришка поляна, за по-напредналите скиори, и към местността Шилигарника за по-начинаещи”, коментира той.

Екоминистърът предлага забрана за достъп на коли до втория кабинков лифт над БанскоТой отговаря днес на въпроси за парк Пирин чрез жива видеовръзка във „Фейсбук”

„Ако започнем да правим реконструкция, това означава, че две години ски зоната ще бъде откъсната и няма да има връзка с града, тъй като ще трябва да премахнем съществуващата кабинка”, отбеляза още представителят на „Юлен”.

Това означава, че през този период до планината ще се стига с автомобили, което е по-замърсяващо, каза кметът на Банско Георги Икономов, който също присъства на срещата в МОСВ.

„Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон”, заявиха от „Юлен” в позиция до медиите.

Тази вечер в 12 града ще има протести срещу новата въжена линия. Според протестиращите правителството е погазило над 1000 писмени становища и над 100 хиляди писма от граждани от цял свят в защита на парка.

Планът за управление, одобрен от Министерския съвет между празниците, ще бъде обжалван в съда, каза пред bTV Борислав Сандов от „Зелените”. Подготвяме жалба и към ЕК, тъй като има нарушени две европейски директиви – тази за стратегическа екологична оценка и тази за местообитанията, допълни той.

ЕК ясно подчертава, че при промяна на плана за управление на национален парк е необходимо да се изготви екологична оценка. Това не беше направено, което е нарушение и по смисъла на българското законодателство, отбеляза Сандов.

Самата процедура също е в нарушение на Закона за околната среда и водите, тъй като не се направи обществено обсъждане, каза още той.

 „Протестите ще продължат, докато се приложат законите в България”, посочи Тома Белев от „За да остане природа в България”.

„Първата кабинка доведе до изчисането на 65 дка вековни гори, за втората няма да са по-малко. Има ли необходимост от нея обаче, защото концесионерът отчита 2000-3000 посетители дневно горе, а самата кабинка към настоящия момент осигурява 2000 души на час и може да се увеличи, без нито едно дърво да бъде изсечено, допълни Белев.

Защитниците на лифта от Банско и региона пък организират контрапротести. Те отново се готвят да блокират и пътя за Гърция като израз на недоволство срещу така наречената от тях „зелена мафия”.

Анкета
Ще спрат ли протестите изграждането на втори лифт над Банско?
Резултати

  • 4
    5
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре