Инж. Ангел Митев, който досега оглавяваше държавното дружество „Реставрация”, поема поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата, обяви на специална пресконференция министърът на културата Боил Банов.

Така Митев е става третият директор на НДК за тази седмица.

Постът беше овакантен вчера, след като досегашният директор Мирослав Боршош се оттегли, докато проверките на дейността му продължават.

В началото на седмицата той беше уволнен от министъра за европейското председателство Лиляна Павлова, а постът му беше поет от Борислав Велков. На следващия ден обаче Боршош беше върнат по настояване на премиера Бойко Борисов.

В Съвета на директорите влизат още Красимир Петков, който е бивш строителен инженер, Росица Бачева – юрист, Борислав Велков – в знак на приемственост, както и главният юрисконсулт на Министерството на културата Татяна Цветанова.

Предположенията са, че именно Велков ще оглави съвета.

Той не дойде на пресконференцията днес, но беше забелязан пред кабинета на министъра.

Борислав Велков
Снимка: Ладислав Цветков

Ръководството е временно, за да приключи с ремонтите качествено.

„Моят избор за изпълнителен директор и членовете на Съвета на директорите на този етап е свързан изключително с ремонта – със завършването му в срок и, съответно, след това той да стане предпоставка за развитието на културата за години напред”, коментира Банов.

„Към момента, този избор не е съсредоточен върху творческата част, а е само прагматичен – качествено, в срок и законосъобразно приключване на ремонтните дейност. Дай Боже, всичко да бъде наред и наесен да разговаряме само за развитие на културата участието на Двореца в тези процеси”, каза още министърът.

„Нужен ни е експертен съвет на директорите, който може да разреши всички проблеми законосъобразно и прозрачно”, добави Банов, като отново подчерта, че това е временно решение с оглед на ситуацията.

Министърът на културата благодари на досегашния директор Мирослав Боршош и обяви, че ако прокурорската проверка завърши положително за него, ще се радва да го покани отново на поста.

„Искам да благодаря на Мирослав Боршош за всичко, което направи с Двореца последните години, по отношение на културните му политики аз съм негов твърд поддръжник. Считам неговото решение да се оттегли до завършване на проверките за нормално, подкрепям го и при позитивен резултат – може да имам възможност да го поканя отново на работа”, каза Банов.

Вижте изявлението му във видеото:

По думите на министъра най-спешната поръчка, която новото ръководство трябва да обяви, е за вътрешната сигурност на сградата. Поръчката е за 12 милиона лева.

„Въпросите за сигурността са много важни. Тя трябва да бъде на много високо ниво, клас, който за България не е правен до момента, особено с оглед на ситуацията и председателството“, посочи Банов.

Според специалистите НДК е една от най-сложните за охрана сгради – заради десетките си входове и подземия. За опазването на външния периметър преди три дни бяха отпуснати други 12 млн. лв. Те ще се разпределят от МВР.

Именно заради сигурността в момента в НДК има нов режим на достъп – забранено е влизането през официалните входове без специално разрешение. През неофициалните входове обаче не е така – през заведенията и печатницата може да стигнете до ниво минус две и така до асансьорите 8, 9 и 10. А с тях – до централния вход, но отвътре.