Въвеждане на мониторингов механизъм за България, какъвто до момента не съществува като практика в НАТО, се обмисля в централата му в Брюксел. Става въпрос за контрол на парите, които се отделят за модернизация на армията и как те се усвояват, пише вестник „Сега” в утрешния брой.

Целта е София да спре да се бави и да постигне възможно най-скоро оперативна съвместимост с останалите войски. Въвеждането на мониторинга се налага, след като българската армия тотално се е провалила в модернизацията и постигането на оперативна съвместимост с другите страни.

Армията от година отлага покупката на нов модел западни изтребители, изостава в модернизацията на радарите, военните летища и бронираната техника, припомнят от вестника.

В същото време бюджетът за следващата година показва, че управляващите засега ще отложат изпълнението на „План 2020”, който предвижда увеличаване на парите за отбрана до 2% от БВП през следващите 6 години. В плана са предвидени и най-належащите проекти за модернизация.

Информацията за обмисления механизъм е потвърдена и от външния министър Даниел Митов. Той присъства на срещата на външните министри на НАТО в началото на седмицата. По думите му е възможно алиансът на 6 месеца или една година да проверява какви пари се отделят за модернизация и как се използват.

Външният министър е намекнал и за промяна във вижданията как ще се увеличава бюджетът за отбрана. Въпреки че в „План 2020” е предвидено двата процента от БВП да бъдат достигнати за шест години, управляващите са представили десетгодишни разчети за увеличаване на парите за отбраната.

По неофициална информация те са посочили, че през следващата година няма да се вдигнат разходите за отбрана, но това ще стане от 2016 г. Така крайният процент ще бъде достигнат през 2024 г.

Новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг все още не е решил дали ще включи България в първата си обиколка сред страните членки. Шефът на НАТО чака реформи, преди да дойде в София. Преди да напусне поста си, служебният военен министър Велизар Шаламанов заяви, че очаква посещение у нас на генералния секретар на НАТО, но това може да стане, ако новото правителство възможно най-бързо покаже приемственост на това, което е започнато на срещата в Уелс.

Европейската комисия също има безпрецедентен мониториг над България и Румъния, който обаче следи правосъдието и вътрешния ред в България от почти осем година. До момента обаче това наблюдение не дава особени резултати и не се очаква в близките няколко години да се отмени.