Съоръжения в ски зона Банско са били изградени без да присъстват в концесионния договор и в нарушение на Закона за устройство на територията. Това става ясно от постановление на Окръжна прокуратура – Благоевград, с което тя отказва да образува наказателно производство.

Причината – в продължение на 10 години не е възбудено наказателно преследване и така то отпада по давност.

Така от държавното обвинение се установили, че лифтът „Железен мост – Платото” не е включен в териториалноустройствения план на ски зоната от 2001 г. и не е включен в концесионния договор. Концесионерът твърди, че съоръжението влиза в окончателния проект на плана от 1999 г. и е внесъл за съгласуване в МОСВ проект за лифта през 2004 г., но не е открит отговор на писмото му.

Любопитен е и казусът с резервоар с обем 15 000 куб. метра, разположен в местността „Бъндеришка поляна”. Той също не е част нито от устройствения план, нито от концесионния договор – там е заложен водоем с обем от 104 куб. метра. „Юлен” са внесли за съгласуване проекта за изкуственото езеро в МОСВ, но не са получили отговор.

Според концесионера, в териториалноустройствения план всъщност е бил предвиден резервоар за 104 000 квадратни метра, но била допусната грешка и трите нули изчезнали. Въпреки разминаванията, ДНСК разрешава строежа.

„За горепосочените обекти (съоръжения) са издадени Разрешения за строеж от главния архитект на община Банско през периода от 13.11.2003 г. до 29.09.2004 г. При издаването им са допуснати нарушения на чл.143 от ЗУТ, като липсват надлежно издадени становища относно въздействието върху околната среда”, пишат от прокуратурата.

Елате друг път

Междуведомствената работна група, която обсъжда неяснотите в концесионния договор за ски зоната в Банско е поискала десетдневна отсрочка за доизясняване на казуса и излизането с конкретно проекторешение. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Министърът отново подчерта, че има силна воля за решаване на дългогодишния казус в Банско по законен начин, който не ощетява природата и защитава националния интерес.

По отношение на втория кабинков лифт в ски зоната, за чието строителство настояват от общината и концесионера, Василева посочи, че към момента няма внесено инвестиционно предложение в МОСВ.

„Логиката на Плановете за управление не е в тях да има заложени конкретни инвестиционни намерения и предложения, а да определят режимите на защита, такива са изискванията заложени в Закона за защитените територии”, посочи министър Василева.

Предстоят обществените обсъждания на изработвания в момента План за управление на Национален парк "Пирин", отразяване на коментарите на заинтересованите страни, разглеждане на документа от Висшия експертен екологичен съвет.

иначе, ореден протест в подкрепа на втората кабинка на лифта в Банско се проведе днес. Този път недоволството се пренесе на пътя за Гърция и беше подкрепено от кметовете на няколко общини.