Народното събрание ще решава съдбата на референдума, заради ниската избирателна активност.

Над два милиона българи подкрепиха електронното гласуване на референдума.

Според инициативния комитет „Гласувай без граници”, въпреки всички опити за саботаж референдумът е успешен. Неясно остава защо от Централната избирателна комисия са издали указания, които са останали неразбрани в някои секции по места.

„Трябва някой да поеме отговорност също и в ЦИК, защото това не е норманла ситуация и не са виновни съответните РИК, виновни са тези, които написаха инструкциите по подобен начин и които даваха устни инструкции местните избори да се превърнат в приоритет, а рефендумът да се превърне в нещо второстепенно, на което хората да гласуват”, коментира Иво Мирчев от ИК „Гласувай без граници”.

От тук нататък решението е на Народното събрание. От ГЕРБ отново се обявиха „за”.

Красимир Велчев, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ, заяви, че всички народни представители от ГЕРБ ще подкрепят искането на референдума.

АБВ също следват позицията си в подкрепа на електронното гласуване.

„Ние сме за електронното гласуване, разбира се при достатъчно ясни гаранции, че няма да има злоупотреби. Тогава, когато наистина държавата има готовност да реализира това”, обяви Георги Първанов.

БСП, обаче, са против. Председателят на партията Михаил Миков дори смята, че след блокирането на интернет страницата на ЦИК много хора, които са подкрепили електронното гласуване вече са променили мнението си.

Той коментира, че последните два дни „показаха всички възможности за манипулации с електронни средства като се тръгне от изкуствено нагласяване на изборната активност до блокиране на информация”.

Според Миков смесването на референдума с местните избори е довел и до това част от бюлетините да са „недействителни”.

В референдума са участвали малко над 37% от избирателите. 72% от тях подкрепят възможността да се гласува дистанционно по електронен път.