Столичната община планира през пролетта да бъдат пуснати експериментално няколко нощни линии от градския транспорт без промяна в цената на билета.

Над 30 000 подписа са събрани в подкрепа на идеята за нощен градски транспорт в столицата. Инициативата е на организацията „Спаси София”.

Работа до полунощ – това е ежедневието на Ваня Станева, която работи като сервитьорка в заведение в центъра на София. И макар че работи само на няколко крачки от метростанция, през нощта тя не може да се възползва от метрото. Затова се прибира вкъщи с такси.

„От чисто финансова гледна точка градският транспорт би ме облекчил доста повече, всяка вечер плащам по 8 лева за такси”, обяснява Ваня. 

От „Спаси София” настояват за пускането на допълнителни 7 нощни линии в интервал на движение от 30 минути. Автобусите да тръгват от площад „Света Неделя” и да обслужват 25 софийски квартала.

Идеята обаче не се приема еднозначно. Много таксиметрoви шофьори са против.

В общината са решили да въведат експериментално нощни линии през пролетта.

„Ще направим съответната координация както със СДВР, така и с общинска полиция, съответно ще разчитаме и на видеонаблюдение, така че услугата да бъде максимално сигурна както за пътниците, така и за водачите”, каза зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

А желанието на Ваня е транспорт да има не само в центъра на столицата, а и той да стига и до крайните квартали.