Обмисля се промяна на правилата, по които веднъж годишно се актуализира размерът на пенсиите. Съветът от експерти към социалния министър обсъжда много предложения за промени в осигурителната система. Сред "океана" от идеи е и тази за промяна на правилата, по които всеки юли би трябвало да се актуализира размерът на пенсиите. По време на кризата това не се правеше и пенсиите не помръдваха.

73-годишният Радко Димитров продава домашно отгледани ябълки, орехи, моркови. Припечелва по няколко лева на ден. Помни обаче и денят, в който се прибрал с 54 стотинки оборот. Но все е нещо, казва мъжът с пенсия от 220 лева, чийто размер трябва да се актуализира всеки юли по така нареченото "швейцарско правило".

То гласи, че актуализацията се прави с процент, зависещ от ръста на осигурителния доход и от инфлацията. Заради дефлацията обаче, най-вероятно актуализацията на пенсиите догодина ще е твърде скромна.

Експертите обсъждат предложение, според което в случай, че процентът за актуализация на пенсиите излезе отрицателно число, то тя да не се прави, за да не се наложи намаляване на пенсиите.

Очаква се другата седмица социалният министър официално да представи всички предложения на експертния съвет. Те ще бъдат предоставени на новата власт, от която ще зависи дали ще станат факт