Синдиците на КТБ изпратиха съдебен изпълнител да опише и изземе техниката от частните телевизии TV7 и News7. Действията им, подкрепени от полиция, създадоха напрежение около частната медия.

Напрежението ескалира малко след влизането на частния съдебен изпълнител Неделчо Митев в офисите на телевизията, защото юристката на синдиците Кристина Димитрова не действала според списъка на заложените за няколко милиона лева вещи, а се насочила направо към сървъра на медията.

Той също е заложен за кредит към КТБ и е поискан от Митев според закона за особените залози.

Ръководството на телевизията отрече целият сървър да е заложен. Изпълнителният директор заяви, че никой няма право да изключва медия от ефир

Малко след като напрежението ескалира, премиерът Бойко Борисов изпрати на място и министъра на вътрешните работи. По заповед на Румяна Бъчварова екипите на МВР бяха изтеглени.

„Медиите са отговорни пред закона и ако има отговорни, това са тези, които са заложили медиите за своите частни и политически интереси”, коментира вицепремиерът.

Междувременно от Фонда за гарантиране на влоговете обявиха, че от десет месеца ТВ7 не е плащала задълженията си, които са малко под 10 милиона евро и до момента е изплатила 0,13 процента. Затова преди 14 дни е била изпратена покана за доброволно изпълнение.

От фонда обявиха, че това не е нито първото, нито последното действие на синдиците. Но допълниха, че са възможни всякакви варианти, като ще бъде избран оптималният.

По-късно през деня стана ясно, че двама полицейски началници са подали оставка заради ситуацията в телевизията. Заместник-шефът на СДВР и шефът на 6 РПУ подадоха оставки, които са били приети от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Заради недостатъчно добра координация и планиране на полицейските действия от страна на заместник-директора на СДВР старши комисар Радослав Сотиров и началника на Шесто РУ комисар Иван Пепелджийски, вицепремиерът прие подадените от тях оставки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”