Напрежение от двете страни на „Дондуков”: Двамата първи мъже влязоха в директен сблъсък (ОБЗОР)
Бойко Борисов и Румен Радев с въпроси и отговори за Делян Пеевски
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 13
    2
Румен Радев и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов навлезе в нова фаза. Двамата първи мъже в държавата влязоха в директен словесен сблъсък. След вчерашното издание на „Питай премиера” по bTV въпросите продължиха, но ги зададе президентът, а премиерът не закъсня с отговори.

Вчера пред bTV Борисов посочи, че виновен за напрежението от двете страни на „Дондуков” е началникът на на кабинета на президента и допълни, че в миналото той работел в телевизия, свързана с Пеевски. Това провокира президента да попита премиера.

Румен Радев пита: Има ли премиерът общи бизнес интереси с Делян Пеевски?Президентът призова Бойко Борисов да не бъде "домакинът, който разнася шербет", а да постави на Ердоган важни въпроси

„Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски”, попита Радев.

Отговорът на премиера дойде няколко часа по-късно.

Бойко Борисов: Ако Румен Радев има данни за мой бизнес с Пеевски, да сезира прокуратуратаМинистър-председателят определи думите на президента като "вероломно нападение без никакъв повод".

„Абсолютно ми е чиста съвестта. Искам да се обърна към президента, ако има каквито и да било данни за моя бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля незабавно да сезира прокуратурата, КОНПИ, която иска институция. Аз твърдя, че такива няма”, категоричен беше Борисов.

И Делян Пеевски излезе с писмена позиция, че не е бил работодател на началника на кабинета на Радев и не приема името му да се замесва в спора между институциите.

Делян Пеевски: Нямам бизнес интереси или други обвързаности с Бойко Борисов Каквито и проблеми да имат помежду си премиерът и президентът, да ги решават занапред като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, призова народният представител от ДПС

„Не познавам началника на кабинета на президента Радев - Иво Христов, като същият никога не е работил за мен. Не приемам замесването на моето име с това на премиера Борисов, по начина, използван от президента Румен Радев, тъй като нямам и никога не съм имал бизнес-интереси или други обвързаности с премиера”, подчерта депутатът от ДПС.

Радев и Борисов се сблъскаха и по отношение на ДПС.

„Г-н Борисов получи коледен подарък с пълната безрезервна подкрепа от г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски закон на КТБ”, подчерта Радев. Борисов обаче беше категоричен, че от ДПС подарък не му е правен. 

В полето на външната политика също се разминаха за Турция и предстоящата среща на Ердоган с европейските лидери в България. „Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет”, подчерта президентът. Според Борисов обаче зад тези думи „прозира малко завист”. 

Румен Радев обясни корена на напрежението между двете институции с проблемите на армията, мизерните пенсии и бетонирането на корупцията.

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да стои зад Истанбулската конвенцияЩом хората са уплашени – махаме конвенцията, връщаме дебата отначало, категоричен беше премиерът

Борисов отговори с това, че не е равноотдалечен от всички партии като президент и отдаде президентската реакция на обстоятелството, че не са купени изтребители.

В днешната размяна на реплики президентът посъветва премиера да не слуша толкова министрите си и гласове отвън що се отнася до документи като Истанбулската конвенция, а премиерът посъветва държавния глава да не вярва на рейтинги и социолози.

Днес говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова пък е предложила на българския премиер да получи гражданство и да гласува на президентските избори в Русия. Думите ѝ са по повод на шега от Борисов, че в света има две неща, които не се избират –  родителите и президентът на Русия.

  • 13
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре