Нападателят на лидера на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, не е имал намерение да извърши тежко престъпление и да убие политика. Това съобщи на извънредна пресконференция Неделчо Стойчев, директор на Института по психология в МВР.

Според експерта 25-годишният мъж искал просто да направи политически преврат и да покаже на партийния лидер, че нещата трябва да се променят. Това ставало ясно и от намерено в дома на извършителя в София предсмъртно писмо. То било адресирано до майката на младия бургазлия и било подготвено, тъй като той смятал, че може и да загине.

Стойчев уточни, че Енимехмедов е използвал сигнално-звукови патрони, като целта му е била да покаже чрез звук на Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено. „Искал е Доган да разбере, че не е недосегаем - със сигурност е искал да възпроизведе изстрел”, посочи психологът.

Той потвърди думите на градския прокурор Николай Кокинов, казани по-рано пред bTV, че Енимехмедов обяснява деянието си като лично решение и по никакъв начин не приема да бъде свързан с други хора и мотиви. Младият мъж се описва като български патриот, който действа за доброто на държавата.

„Октай Енимехмедов се определя като честен човек, с висок морал, и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото”, отбеляза още директорът на Института по психология. И добави, че младежът е в пети курс в строителсния университет ВИАС и има над средното ниво на интелигентност.

Използваният в опита за покушение пистолет бил купен от оръжеен магазин срещу университета на Енимехмедов в петък. Освен това в него е бил намерен един нож, а не два, както бе съобщено в събота. Ножът е бил малък, джобен, носен по принцип от младия мъж, и няма връзка с нападението.

Коментар направи и вътрешният министър, според когото намереното на адреса на нападателя в София „ще ни помогне да тълкуваме този случай”. Цветан Цветанов благодари на колегите си, които до 3 часа тази сутрин събеседвали с извършителя на опита за покушение.

Цветанов обясни, че Енимехмедов никога не е бил член на ДПС. Той получил бадж, позволяващ му да влезе в залата на конференцията, преди месеци, когато участвал в беседа на младежкото ДПС.

По данни на МВР мъжът е имал контакти с хора от криминалния контингент - напоследък дори с един от наркоразпространителите в София на име Христо Ширев-Боксьотра. Преди две години нещо се случило в живота на Енимехмедов и оттогава той започнал да следи политическия живот в страната.

Цветанов призова всички политици да бъдат умерени в изказванията си след нападението над Доган. „Защото например изказването на Сергей Станишев преди време, в което той посочи, че правителството на ГЕРБ трябва да си замине, ако не с добро, то по другия начин, формират решенията на много млади хора. По този начин хора, които се възприемат за патриоти като Октай Енимехмедов например, решават да променят нещата в политическия живот в България. Това ми е молбата към всички политици”, обясни вътрешният министър.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател