Нито едно нарушение не е открито при данъчната проверка на Българския хелзинкски комитет, извършена от Националната агенция за приходите по сигнал на ВМРО-БНД.

Проверката беше разпоредена на 8 януари 2014 г., като НАП отказа да съобщи повода, но даде да се разбере, че е по сигнал, посочват от неправителствената организация. Проверката разглежда получени финансирания и тяхното изразходване и отчитане и е за период от 2007 г. до 2012 г., като е изисквана документация още от 1999 г.

Организацията напомня, че през октомври 2013 г. политическа партия ВМРО-БНД информира, че ще подаде сигнал до главния прокурор за “оклеветяване, набеждаване и уронване авторитета на зам.-председателя на ВМРО, Ангел Джамбазки, и на цялата партия от страна на БХК”, както и сигнал до НАП с “искане да се провери кой финансира БХК”

ВМРО отправи тези закани, след като на 4 октомври БХК публично сезира главния прокурор относно деяния на представители на ВМРО и други формации. Няколко часа след сигнала прокуратурата образува досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки и “други, засега неизвестни лица”. Производството е висящо. Сигналът на БХК бе за явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Поводът бяха изказвания на Ангел Джамбазки след нападението над Виктория Христова от алжирец. След огласената от ВМРО остра позиция последваха няколко нападения над роми и чужденци у нас.

В протокола си от проверката НАП отбелязва, че БХК веднъж годишно прави доклад и финансов отчет относно целите и програмите си, като финансовият отчет е публичен и се публикува на интернет страницата на Министерството на правосъдието и на интернет страницата на сдружението. Ежегодният контрол относно дейността на сдружението се осъществява от Министерството на правосъдието.

НАП констатира още, че всяко дарение от донорите се предоставя за осъществяването на конкретен проект, като в договора, сключен между БХК и съответния донор, изрично е упоменато за какво ще се използват получените средства. Също така проверката е установила, че всички средства са изразходени съобразно волята на дарителите.

„Макар да не бяха установени нарушения от проверката, за което изначално нямахме съмнение, това ни струва немалко пари, които можеха да бъдат насочени към общественополезни дейности. Разходите за преводите на договорите с дарители възлизат на общо 1636,80 лв. Те бяха направени по искане на проверяващите от НАП”, посочват от БХК.

Според неправителствената организация обаче „държавната институция НАП бе превърната в оръдие за разчистване на сметки от страна на политическа партия ВМРО-БНД, организация от неототалитарен тип”.

От организацията припомнят становището на НАП от края на януари срещу ограничаването на сигнализирането от страна на граждани и организации към приходната администрация. „Избирателни действия обаче, по сигнал на политическа партия за организация, с която тя няма никакви бизнес отношения и без каквито и да било индикации, че някой някъде е пострадал финансово от дейността на БХК, разкрива сериозни основания да се предполага, че в дадения случай НАП се е поддала на политически натиск. Нещо повече, този натиск дойде от една неототалитарна партия, която действа на ръба на закона и често влиза в открит конфликт с основни принципи на политическата демокрация и правата на човека. Това хвърля сериозна сянка върху безпристрастността, насоките и методите на действие на НАП”, коментират от организацията.

„Данъчните проверки като средство за репресия не са нещо ново в България. БХК разполага с проверена информация, че през последните няколко години те са били използвани срещу неудобни на властите политически партии, неправителствени организации и бизнеси. В редица авторитарни режими по света те са изпитан метод за налагане на контрол върху критиците на властта”, подчертават още от организацията във връзка с данъчната проверка.

„Ще припомним, че от самото начало на формирането на новото правителство, БХК неколкократно го подложи на публична критика във връзка с негови действия, които влизаха в остър конфликт с върховенството на правото и правата на човека”, завършва съобщението на организацията по повода.