Намаляващите лихви по кредитите правят предоговарянето на ипотечните заеми все по-изгодно. Колко можем да спестим, ако се споразумеем за нови условия с банките? 

Последните данни на централната банка сочат, че средните лихви по ипотечните заеми в страната са малко над 4%. За сравнение преди 7 години заемите са били значително по-скъпи.

Колко можем да спестим, ако например сме взели кредит от 90 хиляди лева за покупка на имот и сме се договорили с банката да го изплащаме 20 години?

Снимка: btvnovinite.bg

При тези условия заем взет през 2010 г. ни ангажира с месечна вноска от 772 лв., а ако го предоговорим при средните лихви за пазара в момента, това означава вноска от 548 лв. На практика това означава, че всеки месец ще пестим по 174 лв.  

Семейството на Силвия Тодорова купува апартамент със заем. Взимат 55 хиляди евро за 3-стаен апартамент в София, които трябва да върнат за 20 години. На фона на намаляващите лихви решават да предоговорят кредита. 

„Близо 15-16 хиляди лева ще бъде цялата сума, която ще спестим от предоговарянето”, изчислява Силвия. Според нея процедурата по договаряне на новите лихви не е тромава.  „Около 2 седмици ни отне, като трябваше да се плати и такса при предоговарянето”, казва Силвия.

Средно банките искат между 100 и 500 лв. такса, за да предоговорят старите заеми. Ако обаче сменяме банката, разходите по рефинансирането средно за страната варират между 850 и 1500 лева.

„В новата банка ще трябва да платят нова ипотека, ще трябва да платят всички документи наново, ще трябва да платят заличаването на старата ипотека, оценка за новата банка и тук разходите нарастват”, обясни Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Анализаторите на пазара отчитат, че някои банки предлагат доста изгодни заеми с лихви под 4%, но имат условия за по-къс срок на изплащане и изискване за минимална сума на кредита.

„Това е доста сериозно ограничение, защото минималният размер на кредита съобразно максималния срок, за който може да бъде взет, формира една месечна вноска, която далеч не всеки може да си позволи”, коментира Иван Стойков – финансов анализатор от „Моите пари”.

Затова, когато един заем изглежда твърде изгоден, трябва да се провери внимателно какви са условията, при които банката го отпуска. Според кредитните консултанти и 1% промяна в размера на лихвата може доведе до значително поевтиняване на заема.