Най-уязвимата на сексуално насилие група е тази на подрастващите. Децата живеят с чувството за вина дълго и смятат, че те са го провокирали, каза социологът Мира Радева в студиото на „Тази неделя” по темата за разрастващия се скандал с Харви Уайнстийн и хаштагът в „Туитиър” “me too”, в който жени споделят преживяното.

„В парадигмата на патриархалното общество вината още се носи от жертвата.  Когато се говори наказваме виновника, трябва да говорим, за да стане това поведение неприемливо”, категорична е Радева.

Актрисата Елена Петрова коментира, че шокиращото е, че насилието, упражнено от холивудския продуцент се е прикривало години.

Кампанията #MeToo пренася проблема за сексуалното насилие извън света на Холивуд, защото той засяга цялото общество.

Певицата Лейди Гага, телевизионната водеща Елан Ди Дженеръс, актрисите Дженифър Лоурънс, Рийс Уидърспун са само някои от популярните имена в инициативата. Към тях се присъединяват спортисти, политици, звезди от шоубизнеса и хиляди жени по света с разтърсващи истории.

"Хубаво е, че всички говорят за това. Развълнувана съм. Но трябва да се предприемат законни действия в защита на хората на снимачната площадка. Имаме нужда да изградим общност на подкрепа", коментира Дженифър Лоурънс.

Инициативата започва от актрисата Алиса Милано. Последват я милиони души по света. Някои просто пишат думите "аз също", а други разказват историите си. Част от тези откровения виждат бял свят за първи път. Така размерът на трагедията на жертвите става видим.

"Играех си вкъщи с куклите си. Можете ли да ми кажете, че начинът, по който се обличах и се държах, го е провокирал да мисли, че го искам? Че съм го прелъстила? Бях на 8. Все още живея с травмата".

"Аз бях на 14, а той на 36. Може и да съм глухоняма, но мълчанието е последното нещо, което ще чуете от мен".

"Не, това не е нормално. И не е оправдано. Вие не сте сами. Голяма прегръдка към всички жени по света".

Повече от 12 милиона поста, коментари и реакции се появяват във "Фейсбук" за по-малко от 24 часа от почти 5 милиона потребители по целия свят.