Днес и утре най-старият манастир у нас, а може би и в Европа, отбелязва своя празник. Около скандала с парите за магистрала „Марица“ името на манастира „Свети Атанасий Велики“ стана известно в цялата страна.

В него беше намесено името на бившата кметица на с. Златна ливада Ирина Панева. Инж. Илия Запрянов, бивш заместник-ръководител на надзора на Лот 1 от магистрала „Марица“, заяви, че аутобанът е бил оскъпен заради непланиран пътен възел до селото, с чиято кметица бившият шеф на пътната агенция Лазар Лазаров имал „специални лични отношения“. Самата Панева обаче отрече, а Лазаров подчерта, че пътният възел е бил част от предварителния проект.

На празника Панева предложи на отбивката да се сложи табела „Пътят на любовта към Бога“. Според нея такава табела би била много полезна за селото, за манастира и туризма, който тепърва се очаква да започне да се развива.

Празникът по традиция се отбелязва на 2 май, но по изключение тази година ще е днес, защото е почивен ден.

„Поканили сме два оркестъра, а на манастирската поляна има разположени шест ресторанта „скара-бира“, обясни настоящият кмет на селото Татяна Илиева. Организаторите обещават също забавления за децата и български хора́.

Празникът започна сутринта с тържествена служба. Манастирът е основан от самия св. Атанасий, а миряните твърдят, че усещат чудотворната му сила.

Според исторически сведения свети Атанасий е търсил уединение в пещерата над манастира, където след години негови ученици и последователи също се отдавали на молитва и пост.

Пещерата, наречена постница, е запазена и днес, а хората преминават през нея за здраве. Християните вярват и в лечебната сила на водата в аязмото.