Най-големият полицейски синдикат иска оставките на част от ръководството на МВР в декларация по повод на катастрофата тази нощ, при която загина граничен полицай. Декларацията била предоставена на репортер на БТА.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настоява за пълно, бързо, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента до с. Горно Ябълково, община Средец. Да бъдат установени всички виновни длъжностни лица, които с действията или бездействието си са допринесли за нещастното развитие на ситуацията, и да им бъде потърсена дисциплинарна, а при наличие на данни за престъпление - и наказателна отговорност, се посочва в декларацията на синдиката.

СФСМВР иска ръководството на МВР да направи публично достояние доклада, изготвен от комисията за проверка на условията по границата с Турция през ноември, и да посочи причините и отговорните описаните в него проблеми да продължават да съществуват.

В документа синдикатът предлага водачите на този тип превозни средства да бъдат предварително запознавани с терена и обстановката, и да преминат кратко обучение за управление в такива терени.

За обезопасяване при пътуване и за недопускане на инциденти да се поставят дръжки, встрани от пейките, от вътрешната страна на каросерията, които да служат на служителите да се придържат по време на превоза по неравни пътища.

От синдиката припомнят, че според Закона за движение по пътищата в каросерията на товарен автомобил може да се превозват лица, които товарят, разтоварват, съпровождат, приемат или предават превозвания товар, като бъде осигурена тяхната безопасност. Броят им за всеки тон полезен товар е по един човек, но не повече от осем.

СФСМВР настоява министерството в най-кратък срок да излезе с програма, съдържаща спешни мерки, насочени към минимизиране на риска от повторение на подобни инциденти. От името на всички свои членове СФСМВР поднася искрените си съболезнования и съчувствие към семейството, роднините, близките, приятелите и колегите на загиналия служител Асен Асенов и изразява надежда за скорошно оздравяване на шестимата колеги, ранени при инцидента, се посочва в текста.