Най-големият в света пътнически самолет кацна за първи път на българска земя
Той е на два етажа, дълъг е 80 метра и 24 метра висок, събира над 500 пътници
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 5
  • 6
    0
Еърбъс А380 - самолет
Снимка: iStock

Най-големият пътнически самолет в света –„Еърбъс А 380”, кацна за първи път на българска земя навръх празника на българските Военновъздушни сили (ВВС).

Той бе приземен на летището в София от българин – старши първи офицер Марио Бакалов, като преди това бе ескортиран от български изтребители.

Размерите на самолета са смайващи – той е на два етажа, дълъг е 80 м и е висок 24 м – колкото осеметажна сграда, всяко от крилата му е с площ 845 кв. м, а теглото му надвишава 240 тона. Дължината на полета може да достигне от 12 до 15 хил. километра.

Еърбъс А380 - самолет
Снимка: iStock

В него могат да пътуват над 500 пътници плюс екипаж.

Старши първи офицер Бакалов коментира, че да пилотираш този самолет е голяма отговорност, но е и огромно удоволствие да го приземи в България. Пред камерата на bTV преди месец той разказа, че това е сбъдване на детската му мечта.

Да пилотираш най-големия пътнически самолет в светаБългарският пилот Марио Бакалов ще приземи „Еърбъс А380” на българска земя на 16 октомври

Машината се приземи малко след 13:00 ч., извършвайки полет от Франкфурт.

Еърбъс А380 - самолет
Снимка: iStock

Днес се навършват 104 години от първото използване от нашата армия на самолет като бойно средство – в Балканската война. По случай празника на военновъздушните сили в авиобаза Враждебна имаше Ден на отворени врати, където всички желаещи можахат да се докоснат и да разгледат различни самолети.

  • 6
    0
Още по темата
5 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре