Революционно откритие за произхода на човека беше направено с участието на страната ни. Учени доказаха, че първите човекоподобни са възникнали на Балканите, а не в Африка.

Зъб, открит в близост до Чирпан, доведе до сензационното заключение.

В местността Азмака преди около 10 години е направена находка, която досега поставя под съмнение теорията за еволюционната линия на човека.

Там са правени няколко палеонтологически експедиции и освен останката от човекоподобното, която е датирана на над 7 милиона години, са открити останки и от други древни обитатели на нашите земи.

Eдин чирпански род на любители археолози е в основата на революционното научно откритие.

По стъпките на нашите прародители случайно тръгва малкият внук на Петър Попдимитров, който попада на един зъб в местността Азмака.

„Той го донесе и казва: Дядо, за първи път тук, на това място, намираме на древно животно зъбче”. И аз го взех и помислих, че е много износено зъбче. Показах го на зет ми, който е стоматолог, и той каза, че това е човешки зъб”, обясни Петър Попдимитров. 

Тъкмо този зъб е предоставен за изследване на екип под ръководството на проф. Николай Спасов.

„И двамата подскочихме от двете страни, защото усетихме, че става дума за нещо наистина интересно. Ходих с него в Солунския университет, в Парижкия музей, за да го сравнявам”, обясни проф. Спасов. 

Нашите учени вече са убедени, че люлката на човечеството е по българските земи и източното Средиземноморие.

Гърция и България са местата, където са намерени двете единствени находки. И двете – зъбът и част от челюстта, принадлежат към един и същи вид – хоминид.

Според учените това прасъщество напомня повече на шимпанзе.

Нашият прачовек е живял няколкостотин години по-рано от открития в Чад, за когото досега се смяташе, че е най-древен.

След дни в местността Азмака отново се очаква да започнат разкопки. Учените се надяват на нови находки, които да потвърдят революционното откритие.