Най-много кучета са изхвърлени в крайните райони на столицата през миналата година. Това съобщи директорът на "Екоравновесие" д-р Манол Нейков, който представи отчет на общинското предприятие за 2012-а.

По думите му стопаните най-често гонят на улицата своите домашни питомци в районите "Люлин", "Младост", "Витоша" и "Овча купел". По тези места се наблюдавала и честата практика да се изхвърля голям брой кучета от околните софийски общини.

Нейков посочи, че именно от тези райони са получени и най-много сигнали за бездомни кучета чрез новата информационна система на "Екоравновесие". От 1 юли до 31 декември миналата година, когато тя започва да работи, са постъпили общо 3584 сигнали от граждани за глутници, агресивни, болни или кучета за кастрация.

Специално за районите "Люлин", "Младост", "Витоша" и "Овча купел" сигналите са над 200, а най-малко са от централните софийски райони. "Подуяне", "Слатина" и "Искър" се нареждат по средата в класацията, допълва Нейков.

Директорът на "Екоравновесие" информира, че през миналата година в Столичната община са заловени близо 5000 кучета, като от тях в приюта в Сеславци за кастрация са настанени около 4000 животни. Освен това по различни програми са кастрирани още над 4300 кучета.

От приюта в Сеславци и от отворения през ноември общински приют в Горни Богров са осиновени общо 4000 кучета, каза още шефът на "Екоравновесие".