Турция ще бъде голямо професионално предизвикателство за мен. Това предложение го обмислях много внимателно и чисто професионално реших да го приема. В Турция се пресичат почти всички линии на световната политика. Това заяви в предаването „120 минути” бъдещият ни посланик в Турция Надежда Нейнски.

Тя каза, че първото нещо, което ще направи, когато заеме поста, ще бъде да се срещне с българската общност там.

„С хора, които са свързани емоционално с нашата страна, хора, които се идентифицират с България”.

Нейнски заяви, че иска да изгради междудържавнически мост, който да помогне на тези хора да се чувстват еднакво добре, както в Турция, така и в България, т.е. те да не бъдат политически използвани.

„Малцинствата могат да бъдат мост, могат да бъдат проблем. Смятам, че те трябва да бъдат мост”.

Междудържавните отношения нямат общо с отношенията между отделни партии или отделни групи от хора. Отношенията между две държави са ключовата благоприятна среда, която дава възможност за благоприятно развитие на всички останали отношения, допълни Нейнски и уточни, че постът на посланик й е бил предложен от външния министър Даниел Митов.

„След като анализирах нещата и прецених възможностите си реших да приема. Правителството,  от което бях част, беше правителство, което направи много сериозен пробив в отношенията между България и Турция”, каза още Нейнски.

Има сложни въпроси между България и Турция като например реакцията по отношение на проблема с бежанците и строителството на оградата, коментира тя и цитира Хенри Кисинджър, който е казал, „че в дипломатичните и междудържавните отношения трябва да се търси най-добрият баланс между сигурност и морал.

Може оградата да не е най-доброто решение, но за националната сигурност на България е от ключово значение, заяви Надежда Нейнски.

По отношение на писмото от Жан Клод Юнкер до Бойко Борисов, което завършва със сърчице в долния десен ъгъл, Нейнски заяви, че политическите отношения вече не са това, което са.

Най-сериозните пробиви в дипломацията се правят тогава, когато има добри междуличностни отношения. Сърчицето показва нещо по-лично от официалното, което сме свикнали да приемаме, коментира още Нейнски и уточни, че тя не е получавала сърчица, но и до днес има много добри лични взаимоотношения със сериозни световни лидери и се чувства горда от това. Тя подчерта, че има добри познанства и в Турция, както и в почти всички държави.

Надежда Нейнски е оженила дъщеря си за кардиолог миналата събота. Сподели, че сватбата е била чудесна и, че щастието на децата й е най-важното нещо за нея.