Има нужда от диалог с Министерството на здравеопазването и ако то не е готово този диалог да се случи по нормалния начин, той ще се случи по ненормалния начин – с протест. Това каза в предаването „Лице в лице” журналистката Надежда Цeкулова, носител на наградата „Човек на годината” за 2016 г. и бивш член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца във връзка с готвените промени в него. Тя каза, че молят за разумен диалог с МЗ.

По думите й проф. Пилософ и много голяма част от хората, които участват във взимането на решения през последната година в тази сфера, имат „тежко неразбиране какво е Фонд за лечение на деца и каква функция беше заложена в тази институция при създаването й и каква функция тя изпълняваше през последните години”.

„Това е орган, който беше създаден, за да подпомага финансово и организационно лечението на деца. Той не беше създаден като форма на медицински консилиум. Ако проф. Пилолоф е останал с впечатлението, че е назначен там, за да взима медицински решения, той доста се е объркал”, каза журналистката.

Решенията, които се взимат във фонда, се взимат въз основа на медицински становища от външни експерти – обикновено това са две становища, които ако си противоречат се търси трето. След това случаите на тези деца се обсъждат в Обществения съвет, обясни д-р Бояна Петкова.

За периода, в който Надежда Цекулова е била член на Обществения съвет към фонда, неговата основна функция е била да упражнява граждански контрол по целесъобразността, законосъобразността на разходването на средства и защита правата на децата, поясни тя.

"Защото има ситуации, в които интересите на определено лечебно заведение да извърши определено лечение и интересите на пациента се разминават".

Функцията на съвета е била да бъде гарант, че наистина администрацията на фонда си е свършила работата и са потърсени нужните външни становища, достатъчно на брой, от достатъчно квалифицирани специалисти, допълни журналистката.

Тя даде за пример случая с 9-годишния Байрям и попита защо не се взимат становищата на детски уролог и нефролог, които са компетентните в този казус да кажат може или не да се помогне на детето в България, а се взима под внимание становището на националния консултант по трансплантология, който нито е детски лекар, нито е нефролог, нито уролог.

Д-р Петкова обясни, че той извършва чернодробни трансплантации на деца, като за последните 4 години има общо 4 трансплантации при две от които детето е починало. По думите й той не извършва бъбречни трансплантации, а последната такава е направена през 2010 г. в "Пирогов". Преди 2010 г. е работено с външен екип, французи.

Надежда Цекулова обясни, че ролята на Обществения съвет в този случай е да светне червената лампа, че администрацията взима под внимание едно становище, което може би е в конфликт на интереси.

"В случая националният консултант по трансплантология беше предложил детето да бъде оперирано в неговата болница, която дори не отговаря на изискванията на медицинския стандарт по трансплантология за извършване на бъбречни трансплантации".

Кой и кога се взима решението фондът да подпомогне едно дете, вижте във видеото към статията.